Výhody i nástrahy práce na „home office“

Patříte mezi lidi, kteří mají možnost pracovat z domu tzv. na home office? Pak je tento článek určený právě vám. Dozvíte se, jaké nástrahy vás při této práci mohou potkat i jak si s nimi poradit.

Práce z domu má své výhody i nevýhody. Když jsem minulý rok začala na home office pracovat, viděla jsem nejdříve jenom samé výhody. Tou hlavní byl ušetřený čas strávený cestováním do/z práce, a tím i ušetřené peníze za cestování.

Ale s výhodami přišly postupně také nástrahy. Tou největší bylo se opravdu soustředit na práci a nevšímat si toho, co se děje doma. Zejména ženy toto pochopí, protože když sedíte u stolu a vidíte v kuchyni hromadu nádobí, v koši prádlo atd., běží vám hlavou, co vše je potřeba doma ještě udělat. A vy víte, že teď byste to dělat neměla, že je potřeba pracovat. Toto byla opravdu pořádná výzva, neodbíhat od práce s tím, že jenom rychle pověsím prádlo, rychle umyju nádobí, rychle vyluxuji. A pak zjistíte, že hodina utekla, ani nevíte jak.

Takže moje rada zní: Určete si přesný čas, který chcete věnovat práci, ten dodržujte a toho, co je doma si opravdu nevšímejte. Ve finále stihnete práce mnohem víc a rychleji (někdy ne, já vím), než když každou chvilku k něčemu nervózně odbíháte. A určete si i vědomě přestávky, které právě můžete využít na tyto činnosti, abyste se protáhli. I mně to chvíli trvalo, ale opravdu mi to pomáhá.

Já osobně dělám i to, že každé ráno vstanu a snažím se připravit tak, jako bych do práce opravdu odcházela. Je to důležitý psychologický moment, který člověku pomůže se překlopit do režimu „jsem v práci“. Když totiž ráno vstanete a v pyžamu se zalepenýma očima si vezmete notebook do postele, pracovní vůle bude mnohem nižší, než když se připravíte, oblečete a v určený čas usednete za stůl. 

Při práci z domu je zejména důležité si připravit dobré pracovní prostředí tak, aby vás z toho nebolelo celé tělo. Zní to sice lákavě, ale rozhodně nedoporučuji pracovat s notebookem na gauči (v posteli), ať už na klíně, nebo na konferenčním stolku. Páteř je v této pozici velmi do oblouku, přetěžuje se krční páteř, ruce si nemáte kam pořádně opřít.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je důležité vyhradit si místo u stolu, umístit počítač do správné výšky, tak abyste nesklápěli zrak dolů. Mějte na paměti, že sezením strávíme průměrně více jak 8 hod. denně. Pozice zad, nohou, rukou, hlavy, vše je důležité pro to, abyste zmírnili následky dlouhodobého sezení při práci.  A nemusíte pociťovat hned nějaké problémy, když špatně sedíte, ale opakovaným špatným sedem se přetěžují různé části těla podle toho, jak sedíte, a po čase vás může začít bolet oblast krční páteře, hlava, bedra nebo cítíte brnění v rukách atd. Detailní nastavení pracovního prostředí popisuji ve svém eBooku Jak sedět zdravě, který si můžete zdarma stáhnout ZDE

 

Těmto pozicím je dobré se vyhýbat, protože vedou k přetěžování určitých partií a k bolestem zad.

Při dlouhodobé práci u počítače radím také dělat pravidelné přestávky, projít se, protáhnout se na židli, 5 min. si zacvičit, abych tělo nebylo ve strnulé poloze několik hodin. Rozproudíme se, okysličíme buňky a bude se nám lépe pracovat. 

Poslední nástrahou, kterou je dobré brát v potaz, je to, že díky práci na home office nemusíme moc „vytahovat paty z domu“. Past to může být zejména opět pro ženy, které mají děti. Ráno je vyšlou do školky, školy, pak pracují z domu, vyzvednou děti, úkoly, kroužky a je večer. A žena zjistí, že jediný dospělý, se kterým se za den bavila, byla pokladní v obchodě a šéf na telefonu. A že vlastně neměla skoro žádný pohyb, protože vše obstarala v autě.

Doporučuji zařadit pravidelný pohyb, procházky, cvičení, prostě cokoliv, co vaše tělo trochu rozpohybuje a za co vám poděkuje 🙂

Anna Gabčová, DiS.
Jsem certifikovaná lektorka pilates a kromě tradičního cvičení ráda předávám zkušenosti i lidem, kteří mají náročné sedavé zaměstnání a touží po zlepšení svého pohodlí a snížení bolesti těla i během pracovní doby.Více informací o mně zjistíte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.