Nastartujte své tělo v teple peřiny

Je ráno a vy slyšíte z dálky zvonit budík. Ještě ani neotevřete oči a už cítíte, že vás něco bolí a nechce se vám vůbec vylézt z vyhřáté postele? Děláte dobře a nyní se dozvíte proč.

Já jsem dříve bývala ranní ptáče a jakmile zazvonil budík, byla jsem okamžitě připravená vyskočit z postele a fungovat bez mrknutí oka. Jenže to mi bylo o dost let míň a neměla jsem děti. Ty mi převrátily můj biorytmus vzhůru nohama a dodnes je ze mě jak já říkám hybridní holub 😀 Večer usínám brzy a ráno se mi chce spát.

Jenže jsem si začala všímat toho, že už ráno nevstávám s takovou lehkostí jako dříve. A začala jsem se ptát

PROČ??

Cítíte se po probuzení rozlámaní?

Máte ztuhlý krk?

Bolí vás bedra?

I když jsem eliminovala všechny vnější vlivy jako noční vstávání k dětem, kojení, večerní ponocování, spaní na 40 cm postele, protože zbytek zabíralo dítko, tak jsem ráno měla čím dál pomalejší rozjezd. A tak jsem instinktivně začala vylézání z postele oddalovat. Nejdříve jsem jen pospávala, ale postupem času mě napadlo, že se už v posteli trochu protáhnu. Bylo to i proto, že jsem věděla, že pak už nebude tolik času. A nyní se již několik měsíců každé ráno věnuji cvičení v teple peřiny.

Když 8 hodin prospíme v podstatě v neměnné poloze, pouze s malými pohyby, stlačujeme po celou tu dobu své kapiláry na boku, na zádech nebo na břiše – podle toho, v jaké poloze rádi spíme. A když pak dalších osm hodin prosedíme v neměnné poloze u počítače, přetěžujeme cévy v jisté oblasti. Plus navíc obratle vlivem gravitace tlačí jeden na druhý…

Organismus funguje podle pravidla «Každému to, co potřebuje». Proto když spíme, je svalstvo uvolněné a svalům se dostává přesně tolik krve, kolik potřebují ve stavu klidu. Pak se vzbudíme, svaly musejí tělo zvednout a uvést do pohybu. K tomu potřebují krve více. Jestliže tedy sotva otevřete oči, postavíte tělo do vertikální polohy, organismus si s tím jistě poradí, ale celý den bude pociťovat následky tohoto stresu a zakoušet přetíženost.

Aby podobným excesům zamezila, nastavila příroda všechny savce na protahovací program. Ihned po probuzení si tímto způsobem v těle zlehka natahují všechny kosterní svaly, uvolňují klouby, napřimují páteř. To vše slouží jako mohutný signál k otevření kapilár. Množství vlásečnic nasycených krví ve svalu ve stavu klidu a svalu pracujícím se liší desetinásobky.

Protahování je přípravou organismu k jeho běžné činnosti, je to svérázná rozcvička a uvolnění před plně bdělým a aktivním stavem. Ani běžné ranní cvičení vám nepůjde bez důkladného protažení po probuzení snadno. Kdo si zkrátka dovolí sladce a důkladně protáhnout celé tělo než vyleze z postele, dělá dobře pro své zdraví.

 

Lidské tělo moc dobře ví co a jak dělat, aby se správně probudilo. Podle tvrzení fyziologů první půlhodina po probuzení určuje, jakou budeme mít po celý den náladu. Prudké ranní pohyby a rychlé opuštění postele vám mohou přinést bolesti hlavy a únavu po celý den. Chcete-li získat vhodnou inspiraci, pozorujte někdy své domácí mazlíčky. Nikdo se nedokáže tak důkladně protahovat, jako psi a kočky.


Po probuzení ležíme uvolněně na zádech a procvičíme si nejdříve oči – pohled doleva, doprava, nahoru, dolů, pohledem kroužky na obě strany.

Můžeme si promasírovat obličej, udělat několik „ksichtíků“ na protažení obličejových svalů, otočit hlavou doleva, doprava.

Protáhneme nohy a propínáme špičky – flex, protáhneme i ruce do dálky.

Přitáhneme nohy k tělu, chytíme za kolena a střídavě protahujeme dolní končetiny do dálky.

Můžeme se protáhnout vleže na břiše. Přitáhnout střídavě levou a pravou nohu blíže k tělu.

V sedě na posteli provedeme úklony do stran, rozhýbeme ramena, můžeme přidat dechová cvičení atd.

Cvičíme na 20% rozsahu, jelikož tělo je po ránu ještě hodně zatuhlé. Ideální je poté přidat krátké protažení na podložce nebo na židli.

Do sedu se zvedáme vždy přes bok, nejlépe strany střídat, aby se nezatěžovala stále stejná.

Anna Gabčová, DiS.
Jsem certifikovaná lektorka pilates a kromě tradičního cvičení ráda předávám zkušenosti i lidem, kteří mají náročné sedavé zaměstnání a touží po zlepšení svého pohodlí a snížení bolesti těla i během pracovní doby.Více informací o mně zjistíte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.